Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Świąteczna kutia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świąteczna kutia zrobiona przeze mnie pierwszy raz w życiu. Dzieciom bardzo smakowała i dopraszały się o jeszcze.

Świąteczna kutia

Składniki:

Świąteczna kutia

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna kutia

Przygotowanie składników

Świąteczna kutia

Pęczak gotujemy w osolonych wrzątku ,odcedzamy na durszlaku. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie następnie je odcedzamy. Śliwki kroimy w paski. Pomarańcze obieramy z białych błonek i kroimy na małe kawałki. Orzechy kroimy na drobne kawałki.

Mieszanie składników.

Świąteczna kutia

Do pęczaku dodajemy masę makową z puszki dobrej firmy .Dodajemy ją stopniowo by zachować proporcje kaszy, bakalii i masy . U mnie zużyłam cała puszkę . Następnie łączymy całość z bakaliami i pomarańcza . Mieszamy . Przekładamy do salaterki i ozdabiamy orzechami i np mandarynką


Tagi:

kutia ciasta