ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Zakwas na żur wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla mnie na wigilię, poza barszczem czerwony musi być żur. Oto prosty przepis na zakwas

Zakwas na żur wigilijny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na żur wigilijny

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żur wigilijny
Do litrowego (1,1 l) naczynia wkładam przyprawy, tj: czosnek, ziele, pieprz, majeranek i liście laurowe. Dodaję sól i mąkę. Wcześniej zagotowałam i ostudziłam wodę, a teraz pomału wlewam do garnka cały czas mieszając. Jak się mąka połączy z wodą to odstawiam koło kaloryfera na 3-4 (max 5) dni i przykrywam ligniną, a dookoła mocuję gumkę recepturkę. Zakwas można przelać wymieszany do słoiczków i przechowywać w lodówce. Polecam:)
Zakwas na żur wigilijny
To są moje pyszne dodatki do kiszenia żuru
Zakwas na żur wigilijny
Przekładam je do naczynia glinianego u mnie nieco większy niz litr
Zakwas na żur wigilijny
Do naczynia teraz dosypuje resztę przypraw
Zakwas na żur wigilijny
Zasypuję mąką i wlewam przegotowaną wodę o temp pokojowej

Tagi:

zakwas