Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kwaśnica

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać i przekroić na 4 części. Grzyby

Kwaśnica

Składniki:

Kwaśnica

 

  • (4 porcje):
  • 20 dag żeberek wędzonych lub 10 dag boczku wędzonego
  • 2 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 2 suszone grzyby (2 dag)
  • marchewka (10 dag)
  • cebula (12 dag)
  • łyżka natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • szczypta kminku
  • sól

Sposób przygotowania:

Kwaśnica
Mięso umyć. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać i przekroić na 4 części. Grzyby opłukać. Mięso, marchewkę, cebulę i grzyby zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, kminek oraz pieprz i gotować 40 min. Mięso wyjąć, wywar przecedzić, połączyć z sokiem z kapusty -jeśli trzeba, posolić - zagotować. Zupę podawać posypaną natką, z pasztecikami.