jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kwaśnica na golonce z pieczarkową nutką.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kwaśnica rodem z gór z dodatkiem sosu pieczarkowego - sama byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym!

Kwaśnica na golonce z pieczarkową nutką.

Składniki:

Kwaśnica na golonce z pieczarkową nutką.

 

  • 1 golonka
  • 1 mały słoiczek sosu pieczarkowego
  • 1 szklanka kapusty kiszonej z sokiem
  • włoszczyzna
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masłą
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na golonce z pieczarkową nutką.
Golonko gotujemy z dodatkiem przypraw i włoszczyzny. Na rozgrzanym masle przysmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki - smażymy je około 5 minut. Zalewamy ziemniaki wywarem z golonki - gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy kapustę i dalej gotujemy. Gdy kapusta zmięknie dodajemy sos pieczarkowy,obrane z golonki mięso. Sprawdzamy i doprawiamy kwasnicę ostatecznie , po czym podajemy gorącą na talerzach.

Tagi:

sosy