Sposób przygotowania:
Kwasówka
Mięso umyć. zalać szeŚcioma szklanka zimnej wody, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzęnia na niewielkim ogniu. Włoszczyznę i grzyby oczyścić drobno poszatkować lub pokroić,dodać do zupy i gotować na małym ogniu do miękkoŚci. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i rozdrobnić, ponownie włozyć do zupy. Dodać sok z kiszonej kapusty i zagotować. Z letniego tłuszczu i mąki zrobić kulką wrzucić do zupy i gotować na małym
ogniu, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści, a zupa zgęstnieje' Przed podaniem ewentualnie doprawić i dodać posiekaną
zieleninę. Podawać z oddzielnię ugotowa-
nymi ziemniakami.
ogniu, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści, a zupa zgęstnieje' Przed podaniem ewentualnie doprawić i dodać posiekaną
zieleninę. Podawać z oddzielnię ugotowa-
nymi ziemniakami.