Sposób przygotowania:
Kwaszone ogórki domowe
Ogórki gruntowe moczymy w zimnej wodzie i dokładanie je myjemy. Słoiki uzupełniamy do połowy ogórkami. Do każdego ze słoików dodajemy kilka sztuk pieprzu ziarnistego, ziela i liść laurowy. Następnie dodajemy po 0,5- 1 ząbek czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy również wcześniej umyty koper. Po kawałku na każdy słoik. Jeśli chcemy możemy również dodać do każdego ze słoików liście wiśni lub dębu. Nadają one naszym ogórkom zupełnie innego smaku. Ja do części słoików dodaję liście dębu, a do kilku wiśni. Odmierzamy wodę( około 6,5 litra lub więcej). Przegotowaną i przestudzoną wodę łączymy z solą kamienną i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki i szczelnie zakręcamy. Następnie odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie możemy je dodatkowo pasteryzować.