Sposób przygotowania:
Kwiaty cukinii faszerowane
Podudzia wytrybować , oddzielić mięso od kości tak aby powstała kieszeń. Pozostawić skórę , odciąć dolne ścięgna. Umyć mięso , wysuszyć na ręczniku papierowym. Przyprawić solą , pieprzem i posiekanym czosnkiem z ziołami. Do kieszonki włożyć kawałek sera mozzarella i pokrojone , suszone pomidory. Spiąć wykałaczką i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kwiaty cukinii delikatnie opłukać , usunąć pręciki ze środka tak aby nie uszkodzić kwiatów. Pól cebuli pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Połowę kurek (wcześniej opłukanych i pokrojonych) dodać do cebuli i smażyć przez około 5 min. Wlać wino i gotować aż płyn odparuje. Doprawić do smaku i odstawic do wystudzenia. Gdy będą już wystudzone połączyć z ricottą , doprawić farsz solą , pieprzem i posiekanym tymiankiem. Nafaszerować delikatnie kwiaty , końcówki płatków zwinąć jak cukierek aby farsz nie uciekał. Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Na blaszce ułożć kwiaty i podudzia. Piec około 15-20 minut. Kwiaty można posypać startym parmezanem. W między czasie robimy sos kurkowy. Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Resztę kurek pokroić , dodać do cebuli i smażyć przez około 5 min. Wlać wino i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Dolać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wycignąć blachę z piekarnika. Kwiaty przełożyć delikatnie szpatułką na talerz, z podudź usunąć wykałaczki. Podawać z gorącym sosem kurkowym.