agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

łaciata babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

łaciata babka łaciata babka łaciata babka

łaciata babka

Składniki:

łaciata babka

 

  • 0,5 kg mąka,
  • 30 dkg cukier,
  • 25 dkg masło roślinne,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 paczka proszek do pieczenia,
  • do opruszenia cukier puder,
  • do smarowania formy margaryna

 

Sposób przygotowania:

łaciata babka
Utrzeć masło z 20 dkg cukru i żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz ubitę na pianę białka. Wymieszać dokładnie i rozdzielić ciasto na połowy. Do jednej polowy dodać kakao, resztę cukru i dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej formy babkowej włożyć warstwę ciasta białego a na wierzch warstwę kakaowego. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka