2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Łaciate ciasto z kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Świetne łaciate ciasto przełożone puszystym kremem na deser idealne...

Łaciate ciasto z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciate ciasto z kremem

 

  • Ciasto:
  • 7 jaj wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki ciemnego kakao

 

  • Masa:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 zółtka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 150 g margaryny Palmy
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórka kokosowe białe

Sposób przygotowania:

Łaciate ciasto z kremem
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek,białka ubijamy na sztywno dodając cukier oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej wlewamy oliwę oraz letnie mleko,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy dwie łyżki kakao . Do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 27cm wylewamy najpierw jasne ciasto na to ciemne i znów jasne aż do skończenia mas . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut w tem 180*



Masa: Żółtka ubijamy z cukrem w rondelku ,dodajemy budyń śmietankowy mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia ,wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń .Zostawiamy do całkowitego wystudzenia Margarynę ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu miksujemy cały czas aż powstanie aksamitny puszysty krem.



Przełożenie: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem ,udekorować polewą czekoladową -przepis w moich zbiorach i posypać wiórkami kokosowymiwstawić do lodówki i schłodzić . Życzę smacznego:)
Łaciate ciasto z kremem
przygotowujemy ciasto ...................
Łaciate ciasto z kremem
gotowe ciasto wylewamy na przemian do tortownicy
Łaciate ciasto z kremem
następnie na mleku gotujemy budyń z żółtek
Łaciate ciasto z kremem
upieczone ciasto przekładamy masą i dekorujemy polewą