Sposób przygotowania:
Lasagne
Gotujemy makaron przez ok 4 min. Płaty wkładamy osobno aby się nie posklejały. Wyjmujemy i rozkładamy płaty.
Wkładamy mięso na patelnię, dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, smażymy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, oregano i doprawiamy do smaku, podgotowujemy przez 10 min.
Sos beszamelowy: Do rondla wkładamy masło i topimy. Na tłuszcz dosypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i mieszamy aż do momentu gdy sos zacznie gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku i zagotowujemy do momentu aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na dnie układamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, mięso, ser żółty, makaron, sos beszamelowy, ser żółty. Pieczemy lasagne przez około 35 min w temp. 180 stopni.
Wkładamy mięso na patelnię, dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, smażymy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, oregano i doprawiamy do smaku, podgotowujemy przez 10 min.
Sos beszamelowy: Do rondla wkładamy masło i topimy. Na tłuszcz dosypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i mieszamy aż do momentu gdy sos zacznie gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku i zagotowujemy do momentu aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na dnie układamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, mięso, ser żółty, makaron, sos beszamelowy, ser żółty. Pieczemy lasagne przez około 35 min w temp. 180 stopni.