kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na lasagne. Gotujemy makaron przez ok 4 min. Płaty wkładamy osobno aby się nie posklejały. Wyjmujemy i rozkładamy płaty.

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

  • makaron do lasagne (9 płatów na 3 warstwy)
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • Nadzienie mięsne:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • przecier pomidorowy (może być ketchup pikantny)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • Dodatki:
  • 30 dag żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Lasagne
Gotujemy makaron przez ok 4 min. Płaty wkładamy osobno aby się nie posklejały. Wyjmujemy i rozkładamy płaty.

Wkładamy mięso na patelnię, dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, smażymy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, oregano i doprawiamy do smaku, podgotowujemy przez 10 min.



Sos beszamelowy: Do rondla wkładamy masło i topimy. Na tłuszcz dosypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dolewamy mleko i mieszamy aż do momentu gdy sos zacznie gęstnieć.



Przyprawiamy do smaku i zagotowujemy do momentu aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na dnie układamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, mięso, ser żółty, makaron, sos beszamelowy, ser żółty. Pieczemy lasagne przez około 35 min w temp. 180 stopni.