Sposób przygotowania:
Lasagne
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy zmielonego kurczaka i smażymy aż do zarumienienia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 min. Teraz możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. W między czasie gotujemy makaron lasagne w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Na dnie foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy płaty makaronu lasagne, następnie wykładamy warstwą farszu, posypujemy serem i smarujemy sosem beszamelowym (na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką wlewamy zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.). Nakładamy kolejne warstwy: makaron, farsz, ser i sos beszamelowy. Na wierzchu posypujemy serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut.