s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę pracochłonne, ale jak smakuje:)

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

  • 10 płatów lasagne
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 15 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa do smażenia

 

  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki maki
  • 3/4 szklanki mleka
  • kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
1.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
i podsmażamy na oliwie.
2.Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
3.Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
4.Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
5.Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C

Sos beszamelowy:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.