Sposób przygotowania:
Lasagne
1.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
i podsmażamy na oliwie.
2.Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
3.Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
4.Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
5.Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.
i podsmażamy na oliwie.
2.Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
3.Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
4.Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
5.Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.