Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Lasagne 1

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzyby namoczyć, odcedzić, pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.

Lasagne 1

Składniki:

Lasagne 1

 

  • (8 porcji)

 

 

  • 1/2 kg płatów lazanii

 

 

 

 

  • marchewka

 

  • łodyga selera naciowego

 

 

  • 200 ml przecieru pomidorowego

 

  • 15 dag szynki

 

  • olej

 

  • po 50 ml białego wytrawnego wina i bulionu warzywnego

 

  • 15 dag startego żółtego sera

 

  • cebula

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne 1
Grzyby namoczyć, odcedzić, pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, marchewkę i seler, podsmażyć. Dodać mięso i grzyby, wlać bulion i wino, dusić chwilę, aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy, dusić 30 minut, przyprawić. Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu kilka minut. Przyprawić.Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu. Formę natłuścić, ułożyć warstwę makaronu, mięso, posypać serem i polać sosem.W ten sposób ułożyć następne warstwy, polać sosem i posypać serem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.