Sposób przygotowania:
Lasagne 2
Mięso razem o obranymi i umytymi warzywami zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć. Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlać wodą i dusić około 5 minut. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać odsączoną z zalewy fasolkę. Wszystko wymieszać i zestawić z ognia. W drugim garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać aż maka połączy się z masłem. Wlać jedną szklankę mleka i cały czas mieszając połączyć mąkę z mlekiem. Wlać kolejną szklankę mleka i dalej mieszać, potem wlać resztę mleka i nadal mieszając zagotować sos uważając aby nie zrobiły się grudki. Sos zestawić z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować blachę do pieczenia najlepiej prostokątną. Na dno wyłożyć część sosu mięsno warzywnego. Na sos ułożyć płaty makaronu lasagne. Na makaron wylać część sosu beszamelowego, a na niego posypać warstwę sera. Postępować tak aż skończą się wszystkie składniki. Na wierzchu powinien znajdować się ser mozzarella. Blachę z lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Podawać na gorąco.
darmiona
bajtek