Sposób przygotowania:
Lasagne bolognese (wersja klasyczna)
Najpierw należy zetrzeć ser, a następnie przygotować sos mięsno-pomidorowy.
Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek z cebulą.
Dodać mięso mielone, a po chwili po chwili pomidory razem z zalewą.
Wszystko razem poddusić przez około 10 minut i doprawić do smaku.
Przyrządzić sos beszamelowy.
Na patelni roztopić masło i dodać mąkę.
(Należy ciągle energicznie mieszać! Mąka nie może się zarumienić.)
Całość zdjąć z palnika i nadal mieszając stopniowo wlewać mleko.
Gotowy sos doprawić.
Formę dokładnie natłuścić masłem i układać w niej warstwami kolejno: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Robić to naprzemiennie.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym - posypany serem.
Lazanię piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni i kroić dopiero po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Uwaga:
Powodzenie lazanii zależy od ilości sosu i należy pamiętać, że makaron go wsiąka.
Nie żałujcie również żółtego sera.
Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek z cebulą.
Dodać mięso mielone, a po chwili po chwili pomidory razem z zalewą.
Wszystko razem poddusić przez około 10 minut i doprawić do smaku.
Przyrządzić sos beszamelowy.
Na patelni roztopić masło i dodać mąkę.
(Należy ciągle energicznie mieszać! Mąka nie może się zarumienić.)
Całość zdjąć z palnika i nadal mieszając stopniowo wlewać mleko.
Gotowy sos doprawić.
Formę dokładnie natłuścić masłem i układać w niej warstwami kolejno: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Robić to naprzemiennie.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym - posypany serem.
Lazanię piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni i kroić dopiero po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Uwaga:
Powodzenie lazanii zależy od ilości sosu i należy pamiętać, że makaron go wsiąka.
Nie żałujcie również żółtego sera.
gusia1000