Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie.

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)

Składniki:

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)

 

  • płaty makaronu lasagne
  • żółty ser (ok 150-200g)
  • masło do wysmarowania formy

Sos mięsno-pomidorowy:

  • 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • olej

Sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)
Najpierw należy zetrzeć ser, a następnie przygotować sos mięsno-pomidorowy.

Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek z cebulą.

Dodać mięso mielone, a po chwili po chwili pomidory razem z zalewą.

Wszystko razem poddusić przez około 10 minut i doprawić do smaku.

Przyrządzić sos beszamelowy.

Na patelni roztopić masło i dodać mąkę.

(Należy ciągle energicznie mieszać! Mąka nie może się zarumienić.)

Całość zdjąć z palnika i nadal mieszając stopniowo wlewać mleko.

Gotowy sos doprawić.

Formę dokładnie natłuścić masłem i układać w niej warstwami kolejno: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.

Robić to naprzemiennie.

Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym - posypany serem.

Lazanię piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni i kroić dopiero po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Uwaga: 

Powodzenie lazanii zależy od ilości sosu i należy pamiętać, że makaron go wsiąka.

Nie żałujcie również żółtego sera.

Tagi:

lasagne danie