naisik

naisik

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Lasagne Bolognese - wypasiona!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znana, włoska potrawa. Robiona na wiele sposobów! Ja przedstawię ją z dodatkiem kukurydzy i papryki! Robię często dla rodziny,ponoć smakuje.

Lasagne Bolognese - wypasiona! Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lasagne Bolognese - wypasiona!

 

  • pół opakowania makaronu lasagne (250 g)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów całych bez skóry (400 g)
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 300 / 400 g sera żółtego (typu Mozarella)
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 papryka
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka
  • olej do smażenie i wysmarowania naczynia

 

  • SOS BESZAMELOWY:
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 4 płaskie łyżki masła
  • 600 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Lasagne Bolognese - wypasiona!
Przygotowanie sosu Bolognese:
Mięso włożyć na rozgrzaną patelnię skropioną olejem, smażyć 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę). Smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Dodać pomidory z puszki, dodać 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Doprawić przyprawami do smaku według uznania (pieprz, sól, oregano, bazylia, zioła prowansalskie). Dusić przez kilka minut, mieszając, do momentu, kiedy pomidory połączą się z mięsem. Na koniec dodać pół puszki kukurydzy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wymieszać i ściągnąć z ognia.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę, dodać zimne mleko i gotować przez kilka minut aż do zgęstnienia, mieszając, żeby nie zrobił się grudki. Dodać 2 łyżeczki przecieru i łyżeczkę papryki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową - dobrze mieszamy. Sos powinien być lejący, ale nie rzadki.

Przygotowanie lasagne:
Naczynie żaroodporne wysmarować (całe, łącznie z bokami) olejem. Dół naczynia wysmarować dwiema łyżkami sosu beszamelowego (dzięki temu makaron nie będzie się przyklejał). Na to wyłożyć makaron (nie gotowany!), trochę sera, gotowy sos Bolognese, lekko polać sosem beszamelowym i na to znów ser. Następnie powtarzamy czynność: makaron, ser, sos Bolognese, troszkę sosu beszamelowego, ser. (Ilość powtórzeń zależy od wielkości naczynia - jeśli naczynie jest duże, okrągłe, to powtórzenie będzie tylko jedno). Na ostatnią warstwę wykładamy makaron, zalewamy beszamelem (na górę dać największą ilość sosu) oraz posypujemy obficie serem. Każdą warstwę można doprawiać ziołami, wtedy smak lasagne staję się jeszcze bardziej wyrazisty! Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 190 - 200 stopni. Piec przez 20 minuty przykrytą folią aluminiową (lub pod przykryciem, jeśli naczynie takie posiada). Po tym czasie ściągnąć przykrycie i piec przez kolejne 10 minut (można nawet na funkcji grill, wtedy góra będzie ładnie przypieczona). Wyjąć lasagne z piekarnika i odstawić na 10 minut - jeśli podaje się ją lekko wystudzoną, wtedy wszystkie składniki i warstwy są ze sobą dobrze połączone. Smacznego!

UWAGA - mój przepis jest zmieniony i inny niż klasyczne. Ja do sosu beszamelowego dodaję paprykę. Do sosu Bolognese dodaję paprykę i kukurydzę. Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego też lubię robić zawsze coś po swojemu.
Lasagne Bolognese - wypasiona!
Etap 1
Lasagne Bolognese - wypasiona!
Etap 2