Sposób przygotowania:
Lasagne - moja wersjaKrok 1
Beszamel :
Roztop maslo na patelni, doda mąkę i podsmaz ok 2 min.
Krok 2
Wlej mleko i mieszaj aż płyn stanie się gęsty. Dodaj przyprawy
Krok 3
Nadzienie:
Na patelni rozgrzej olej. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wrzuć do oleju, Smaż pół minuty cały czas mieszając
Krok 4
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do czosnku i smaż do momentu aż się zarumieni
Krok 4
Cukinię obierz, przekrój na pół. Usuń nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli smaz ok 7 minut
Krok 5
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do warzyw i smaż ok 9 minut
Krok 6
Do warzyw dodaj mięso. Smaż od czasu do czasu mieszając ok 15 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy wymieszaj i duś ok 5 minut
Krok 7
Układanie lasagne:
Dno naczynia wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż płaty makaronu
Krok 8
Na płaty makaronu wyłóż przestudzone nadzienie
Krok 9
Posyp serem
Krok 10
Ułóż płaty makaronu, mięso, ser, płąty makaronu i tak do wyczerpania składników. Pamiętając, że ostatnią warstwą mają być płaty makaronu !
Krok 11
Na płaty makaronu wykładamy beszamel
krok 12
i całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy ok 30 minut w 185 stopniach