paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Lasagne - moja wersja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rodzajów lasagne jest wiele. To moja wersja, którą zajada się cała moja rodzinka , zwłaszcza mój synek Filip

Lasagne - moja wersja Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lasagne - moja wersja

Beszamel

Nadzienie

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchew
  • 2 większe cebule
  • 1 mały por
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartoniku
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku

Ponadto

  • makaron do lasagne
  • 350 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Lasagne - moja wersja

Krok 1

Beszamel :
Roztop maslo na patelni, doda mąkę i podsmaz ok 2 min.

Krok 2

Lasagne - moja wersja

Wlej mleko i mieszaj aż płyn stanie się gęsty. Dodaj przyprawy

Krok 3

Nadzienie:
Na patelni rozgrzej olej. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wrzuć do oleju, Smaż pół minuty cały czas mieszając

Krok 4

Lasagne - moja wersja

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do czosnku i smaż do momentu aż się zarumieni

Krok 4

Lasagne - moja wersja

Cukinię obierz, przekrój na pół. Usuń nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli smaz ok 7 minut

Krok 5

Lasagne - moja wersja

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do warzyw i smaż ok 9 minut

Krok 6

Lasagne - moja wersja

Do warzyw dodaj mięso. Smaż od czasu do czasu mieszając ok 15 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy wymieszaj i duś ok 5 minut

Krok 7

Lasagne - moja wersja

Układanie lasagne:
Dno naczynia wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż płaty makaronu

Krok 8

Na płaty makaronu wyłóż przestudzone nadzienie

Krok 9

Posyp serem

Krok 10

Ułóż płaty makaronu, mięso, ser, płąty makaronu i tak do wyczerpania składników. Pamiętając, że ostatnią warstwą mają być płaty makaronu !

Krok 11

Lasagne - moja wersja

Na płaty makaronu wykładamy beszamel

krok 12

i całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy ok 30 minut w 185 stopniach