pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Lasagne pomidorowe z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

coś pysznego z kuchni włoskiej

Lasagne pomidorowe z mięsem mielonym

Składniki:

Lasagne pomidorowe z mięsem mielonym

 

  • 9 sztuk makaron lasagne,
  • 500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe,
  • 1 cebula średnia,
  • 30 dag pieczarki,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 30 dag ser tarty twardy,
  • pomidory z puszki lub koncentrat,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Lasagne pomidorowe z mięsem mielonym
Na patelni podsmażam mięso przyprawione przyprawą do mięsa wieprzowego. Po chwili dodaję cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso będzie rumiane dodaję poszatkowany czosnek i pomidory z puszki lub koncentrat rozrobiony z wodą. Posypuję ziołami prowansalskimi i całość duszę do uzyskania jednolitej masy. Pieczarki kroje w plasterki i prażę do momentu odparowania wody na oddzielnej patelni. Makaron Lasagne gotuję w lekko osolonej wodzie 3 min. W naczyniu do zapiekania układam warstwę makaronu, potem sos i na wierzch pieczarki. Ponawiam czynność do uzyskania 3 warstw. Górę zapiekanki posypuję obficie startym żółtym serem. Całość piec 45 min w temp 190 st.