Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lasagne z dwoma sosami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepyszna i sycąca domowa wersja lasagne. Tym razem połączenie: mięsny sos na zamówienie męża – mięsożercy, szpinakowy – dla mnie i córki ;)

Lasagne z dwoma sosami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z dwoma sosami

 

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 1 kulka mozzarelli

Sos mięsny:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta cukru

Sos szpinakowy:

Sposób przygotowania:

Lasagne z dwoma sosami
Sos mięsny: Cebulę i seler naciowy posiekać w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i seler, wrzucić mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor. Następnie dodać czosnek, startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i wlać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodać oregano i suszone pomidory (igiełki).

Dusić na małym ogniu 10 minut.

Sos szpinakowy: Na maśle krótko przesmażyć czosnek, dodać porwane liście szpinaku. Przesmażyć aż stracą objętość. Następnie dodać ser porwany na kawałeczki, mieszać aż się rozpuści. Dodać śmietanę, doprawić do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układać po 3 płaty makaronu, nałożyć sos mięsny, makaron, sos szpinakowy i tak dalej aż do wykończenia składników. Na wierzchu ułożyć porwaną mozzarellę. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 
Lasagne z dwoma sosami
przesmażone warzywa z mięsem zalać zmiksowanymi pomidorami idusić
Lasagne z dwoma sosami
szpinak z czosnkiem wymieszać z serem i śmietaną
Lasagne z dwoma sosami
makaron układać warstwami i polewac na zmianę sosami
Lasagne z dwoma sosami
na wierzch ułożyć poszarpaną na kawałki mozzarellę