Sposób przygotowania:
Lasagne z dwoma sosami
Sos mięsny: Cebulę i seler naciowy posiekać w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i seler, wrzucić mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor. Następnie dodać czosnek, startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i wlać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodać oregano i suszone pomidory (igiełki).
Dusić na małym ogniu 10 minut.
Sos szpinakowy: Na maśle krótko przesmażyć czosnek, dodać porwane liście szpinaku. Przesmażyć aż stracą objętość. Następnie dodać ser porwany na kawałeczki, mieszać aż się rozpuści. Dodać śmietanę, doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układać po 3 płaty makaronu, nałożyć sos mięsny, makaron, sos szpinakowy i tak dalej aż do wykończenia składników. Na wierzchu ułożyć porwaną mozzarellę. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Dusić na małym ogniu 10 minut.
Sos szpinakowy: Na maśle krótko przesmażyć czosnek, dodać porwane liście szpinaku. Przesmażyć aż stracą objętość. Następnie dodać ser porwany na kawałeczki, mieszać aż się rozpuści. Dodać śmietanę, doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układać po 3 płaty makaronu, nałożyć sos mięsny, makaron, sos szpinakowy i tak dalej aż do wykończenia składników. Na wierzchu ułożyć porwaną mozzarellę. Piec około 30 minut w 180 stopniach.