Sposób przygotowania:
Lasagne z jarskim farszem
1. SOS BESZAMELOWY: Podsmażyć wymieszane 4 łyżki masła z 4 łyżkami mąki przez 2-3 min, aż będą jasnozłote i zaczną skwierczeć na patelni. Dodać 3 szklanki mleka, sól i pieprz (albo vegetę). Gotować na słabym ogniu przez 15-30 min mieszając trzepaczką do ubijania piany tak aby sos był bardziej puszysty. Do sosu dodać trochę startego sera. 2. FARSZ: Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Po odlaniu wody zmiksować na papkę. Rozgrzać 3 łyżki oliwy (lub masła) na patelni. Dodać pieczarki pokrojone na drobne i cieniutkie cząsteczki. Smażyć do odparowania sosu i lekkiego przyzłocenia. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodać rozmrożony szpinak i brokuły, podsmażyć , doprawić solą i pieprzem, wycisnąć dwa ząbki czosnku. Dodać kilka łyżek sosu beszamelowego. Dokładnie wymieszać. 3. LASAGNE: Ułożyć pierwszą warstwę płatów (3) w naczyniu wysmarowanym oliwą. Nałożyć równomiernie 1/2 farszu na płatach. Posypać 1/3 startego sera i rozłożyć 1/3 plasterków mozzarelli. Polać 1/3 sosu beszamelowego. Powtórzyć czynność . Rozłożyć trzecią warstwę płatów makaronowych, polać pozostałością sosu beszamelowego i posypać ostatnią porcją sera I rozłożyć pozostałe plasterki mozzarelli. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni.