Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Lasagne z jarskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i nieskomplikowana lazania z farszem z podsmażonych pieczarek, brokułów i szpinaku. Danie, które lubią nawet mięsożercy;)

Lasagne z jarskim farszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lasagne z jarskim farszem

 

  • 9 płatów lasagne
  • 75 dag pieczarek
  • 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 70 dag brokułów
  • 50 dag startego zółtego sera (najlepiej gouda lub edamski)
  • 20 dag sera mozzarella
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz wg uznania (+ wegetta jeśli lubimy)

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z jarskim farszem
1. SOS BESZAMELOWY: Podsmażyć wymieszane 4 łyżki masła z 4 łyżkami mąki przez 2-3 min, aż będą jasnozłote i zaczną skwierczeć na patelni. Dodać 3 szklanki mleka, sól i pieprz (albo vegetę). Gotować na słabym ogniu przez 15-30 min mieszając trzepaczką do ubijania piany tak aby sos był bardziej puszysty. Do sosu dodać trochę startego sera. 2. FARSZ: Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Po odlaniu wody zmiksować na papkę. Rozgrzać 3 łyżki oliwy (lub masła) na patelni. Dodać pieczarki pokrojone na drobne i cieniutkie cząsteczki. Smażyć do odparowania sosu i lekkiego przyzłocenia. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodać rozmrożony szpinak i brokuły, podsmażyć , doprawić solą i pieprzem, wycisnąć dwa ząbki czosnku. Dodać kilka łyżek sosu beszamelowego. Dokładnie wymieszać. 3. LASAGNE: Ułożyć pierwszą warstwę płatów (3) w naczyniu wysmarowanym oliwą. Nałożyć równomiernie 1/2 farszu na płatach. Posypać 1/3 startego sera i rozłożyć 1/3 plasterków mozzarelli. Polać 1/3 sosu beszamelowego. Powtórzyć czynność . Rozłożyć trzecią warstwę płatów makaronowych, polać pozostałością sosu beszamelowego i posypać ostatnią porcją sera I rozłożyć pozostałe plasterki mozzarelli. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni.
Lasagne z jarskim farszem
Do podsmażonych pieczarek, brokułu i szpinaku należy dodać kilka łyżek sosu beszamelowego.

Tagi:

sery szpinak ser