cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Lasagne z karczochami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lasagne można zapiekać z każdym warzywem , dowolną mieszanką warzyw i na nowo odkrywać smak tego dania.

Lasagne z karczochami  i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z karczochami i mozzarellą

 

  • /4 porcje/

 

  • 250 g płatów lasagne
  • 300 g mozzarelli /fior di latte/
  • 500 g sosu beszamelowego
  • 5-6 karczochów /można zastąpić ulubionymi warzywami/
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki/ lub koperku/
  • sól i pieprz do smaku
  • na sos beszamelowy:

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z karczochami i mozzarellą
-Karczochy oczyścić, usunąć zewnętrzne twarde płatki , aż ukażą się delikatne jaśniejsze liście. Odciąć górną część, przekroić na pół i usunąć środkowe włoski / jeśli są /. Umieścić w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym /karczochy szybko ciemnieją/.Obrać i pokroić również łodyżkę , dodać do karczochów. -Przygotowane w ten sposób karczochy wyjąć z wody, dobrze odsączyć i przełożyć na patelnię z oliwą i czosnkiem. - Smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bulion, zieloną pietruszkę i dusić do miękkości/ok. 6-10 minut/. -Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę i mieszając przygotować lekką zasmażkę. Dodać ciepłe mleko i wciąż mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą , gałką muszkatołową i pieprzem. -W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju podgotować płaty lasagne. Po wyjęciu z wrzątku przelać zimną wodą i przełożyć na suchą ściereczkę./jeśli płaty nie wymagają obróbki wstępnej ominąć tę czynność/. -Spód naczynia do zapiekania /użyłam blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/ posmarować cienką warstwą sosu. -Ułożyć płaty i nałożyć warstwę karczochów, polać sosem i posypać kawałkami pokruszonej mozzarelli. -Ułożyć kolejną warstwę ciasta, karczochy, sos i ser. -Czynność powtórzyć do całkowitego wykończenia składników. Ilość warstw zależ y od wielkości użytego naczynia. -Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto pokryte sosem i posypane obficie startym serem. -Zapiekać ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C Z podanych składników przygotowałam lasagne w dwóch foremkach. Jedna powędrowała do zamrażarki, a druga do piekarnika.
Lasagne z karczochami  i mozzarellą
Obrane warzywa pokroić i poddusić na oliwie z odrobiną bulionu.
Lasagne z karczochami  i mozzarellą
Przygotować sosnbeszamelowy i podgotować płaty ciasta.
Lasagne z karczochami  i mozzarellą
Przygotowane składniki ułożyć warstwami w naczyniu do zapiekania.
Lasagne z karczochami  i mozzarellą
Wstawic do gorącego piekarnika na ok 40 minut.