Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Lasagne z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna i niesamowicie sycąca lazania , która z cała pewnoscia posmakuje nie tylko wielbicielom kuchni włoskiej. Gorąco polecam!

Lasagne z mięsem

Składniki:

Lasagne z mięsem

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • SOS:

 

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • mleko - 0,5 l
  • sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szczypta
  • żółtko- 1 szt

 

 

 

 

 

  • MIĘSO :
  • mielone mięso ( np.łopatka ) - 500 g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieczarki - ok. 300 g
  • sól , pieprz , chili , papryka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • olej - 100 ml

 

 

 

 

 

  • DODATKOWO :

 

  • makaron lasagne - ok. 300 g
  • ser żółty - ok. 300 g

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy. Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO : Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - ser ... aż do wyczerpania składników. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zajadamy gorące!