Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Lasagne z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne lasagne plus lampka czerwonego wina to idealne połączenie na uroczysty obiad lub kolację

Lasagne z mięsem

Składniki:

Lasagne z mięsem

 

  • 50 dag lasagne (bez gotowania)
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag parmezanu
  • 30 dag startego cheddara
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem
Obrać czosnek i cebulę,posiekać.Zeszklić je na rozgrzanych 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju.Dodać oregano i tymianek.Wlać śmietanę,dodać mięso i podsmażać przez 5 minut,stale mieszając.Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Dusić na małym ogniu przez 20 minut,co jakiś czas mieszając.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Wysmarować formę łyżką masła.Układać warstwami lasagne,sos z mięsem,starty cheddar.Ostatnią warstwę ma stanowić sos.Posypać wierzch tartym parmezanem,skropić wodą.Przykryć pokrywka lub folią aluminiową,tak by nie dotykać potrawy.Wstawić do piekarnika na 20 minut,następnie odkryć i zapiekać jeszcze 10-15 minut.Gotowe danie posypać listkami bazylii.

Tagi:

mięso beza bezy