Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem
Obrać czosnek i cebulę,posiekać.Zeszklić je na rozgrzanych 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju.Dodać oregano i tymianek.Wlać śmietanę,dodać mięso i podsmażać przez 5 minut,stale mieszając.Dodać pokrojone pomidory razem z zalewą.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Dusić na małym ogniu przez 20 minut,co jakiś czas mieszając.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Wysmarować formę łyżką masła.Układać warstwami lasagne,sos z mięsem,starty cheddar.Ostatnią warstwę ma stanowić sos.Posypać wierzch tartym parmezanem,skropić wodą.Przykryć pokrywka lub folią aluminiową,tak by nie dotykać potrawy.Wstawić do piekarnika na 20 minut,następnie odkryć i zapiekać jeszcze 10-15 minut.Gotowe danie posypać listkami bazylii.