grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Lasagne z dynią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lasagne z dynią aromatyzowaną szałwią i tymiankiem z dodatkiem podsmażonych pieczarek zapiekana w kremowym sosie beszamelowym, przepyszne danie na rodzinny obiad.

Lasagne z dynią i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lasagne z dynią i pieczarkami

Lasagne

  • 250 g makaronu typu lasagne
  • 500 g miąższu z dyni
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera mozzarella
  • 50 g parmezanu
  • tymianek
  • szałwia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Lasagne z dynią i pieczarkami

Przygotowanie dyni i pieczarek

Lasagne z dynią i pieczarkami
Dynię możemy ugotować również na parze.

Obraną dynię kroimy na cienkie plasterki. Dynię układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Na wierzch dyni układamy kilka gałązek tymianku i listków szałwii. Dynię pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu beszamelowego

Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.

Do masła dodajemy mąkę. Mieszając, ciągle gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji.

Przygotowanie lasagne

Lasagne z dynią i pieczarkami

Ułożenie lasagne zaczynamy od przygotowania formy żaroodpornej, na której dno wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego. Na rozprowadzony sos nakładamy płaty makaronu, następnie plasterki dyni i pieczarek.

Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem.

W ten sam sposób układamy kolejne warstwy lazanii: makaron, plasterki dyni i pieczarek, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji beszamelu i plasterkach dyni.

Na wierzch lasagne układamy pokrojoną w kawałki mozzarellę.

Pieczenie lasagne

Lasagne z dynią i pieczarkami
Upieczona lasagne powinna być złocista z zewnątrz i kremowa w środku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Lasagne pieczemy 20-25 minut.