Sposób przygotowania:
Lasagne z dynią i pieczarkamiPrzygotowanie dyni i pieczarek
Obraną dynię kroimy na cienkie plasterki. Dynię układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na wierzch dyni układamy kilka gałązek tymianku i listków szałwii. Dynię pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego
Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.
Do masła dodajemy mąkę. Mieszając, ciągle gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos beszamelowy gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie lasagne
Ułożenie lasagne zaczynamy od przygotowania formy żaroodpornej, na której dno wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego. Na rozprowadzony sos nakładamy płaty makaronu, następnie plasterki dyni i pieczarek.
Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem.
W ten sam sposób układamy kolejne warstwy lazanii: makaron, plasterki dyni i pieczarek, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji beszamelu i plasterkach dyni.
Na wierzch lasagne układamy pokrojoną w kawałki mozzarellę.
Pieczenie lasagne
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Lasagne pieczemy 20-25 minut.