VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Bardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

ETAP 1:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami
Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie.

Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie.

ETAP 2:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami
Przygotowanie mięsnego farszu do mięsnej lasagne

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem.

ETAP 3:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami
Sposób przekładania warstwami zapiekanki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut.

ETAP 4:

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami
Przygotowanie sosu beszamelowego z koperkiem

W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.