Sposób przygotowania:
lasagne ze szpinakiem 7
Szpinak Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak gdy całkiem rozmarznie wciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na małym ogniu do momentu aż cała woda odparuje z patelni. Na koniec dokładamy serek i trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu nie pozwalając do zagotowania. Sos beszamelowy: Topimy masło dodajemy mąkę cały czas mieszając, aż powstanie złota zasmażka wlewamy stopniowo mleko z sokiem z cytryny ciągle mieszając przyprawiamy. Trzymamy na ogniu do zgęstnięcia sosu cały czas mieszając. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, na to warstwę szpinaku, przykrywamy makaronem następnie warstwa sosu beszamelowego, makaron i od nowa powtarzamy czynność na samej górze możemy ułożyć ser żółty lub jako ostatnią warstwę zostawić beszamel. żapiekamy w piekarniku w zależności od czasu podanego na etykiecie makaronu. Oczywiście możemy użyć wcześniej ugotowanego makaronu ale wtedy mamy więcej pracy. SMACZNEGO