Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podwójnie zielone lasagne z mięsem

Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 fix do spaghetti bolognese
  • 1 łyżka margaryny
  • 40 dag szpinaku (świeżego po uduszeniu lub mrożonego)
  • 150 ml śmietany 12 %
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • zielony makaron do lasagne
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko
Mięso mielimy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej margarynie. Fix do spaghetti mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do podsmażonego mięsa, dusimy razem kilka minut. Szpinak dokładnie płuczemy, dusimy na rozgrzanym maśle z niewielką ilością wody. Wlewamy 100 ml śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy pozostałą śmietanę i układamy warstwę makaronu. Na makaron kładziemy grubą warstwę mięsa mielonego z sosem, drugą wartwę makaronu, następnie cały szpinak, kolejną porcję makaronu i pozostałe mięso. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Najlepiej smakuje odgrzana...
Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko
Mięso mielimy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej margarynie.
Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko
Szpinak dokładnie płuczemy, dusimy na rozgrzanym maśle z niewielką ilością wody. Wlewamy 100 ml śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lasagne ze szpinakiem i mięsem na szybko
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy pozostałą śmietanę i układamy warstwę makaronu. Na makaron kładziemy grubą warstwę mięsa mielonego z sosem, drugą wartwę makaronu, następnie cały szpinak, kolejną porcję makaronu i pozostałe mięso. Posypujemy startym żółtym serem.