Sposób przygotowania:
Lasagne ze szpinakiem i szynką
Płaty lasagne podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.Odsączyć, przelać zimną wodą i wysuszyć. Rozłożyć na czystej ściereczce. Jeśli producent zaleca inny sposób przygotowania makaronu, należy dostosować się do tych zaleceń. Szpinak oczyścić i umyć .Wrzucić na moment do wrzątku, odcedzić,przelać zimną wodą i pokroić, a następnie przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać ser pokrojony w kostkę. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło,dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i konsystencję. Następnie dodać mleko. Przez cały czas gotowania/na wolnym ogniu/ sos dokładnie mieszać drewnianą łyżką lub rózgą aby nie utworzyły się grudki. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy sos zgęstnieje odstawić z ognia. Naczynie do zapiekania posmarować masłem,a następnie wlać kilka łyżek beszamelu. Następnie układać dowolnie warstwami wszystkie składniki. Na beszamel układamy płaty makaronu, plastry szynki, warstwę szpinaku aż do wykończenia składników. Każdą warstwę zalewamy porcją sosu beszamelowego i posypujemy tartym parmezanem.Ostatnią warstwę zalać sosem . Przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 stopni i piec przez 40-45 min. Pod koniec pieczenia można posypać startym parmezanem.
Po upieczeniu polałam wierzch dodatkowo cienką warstwą sosu./ugotowałam go za dużo/.
Po upieczeniu polałam wierzch dodatkowo cienką warstwą sosu./ugotowałam go za dużo/.
Kathlyn