booboo

booboo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Lassagnia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne dla łakomczuszków co lubią dobrze zjeść!

Lassagnia

Składniki:

Lassagnia

 

  • 1kg mięsa mielonego,
  • 2słoiki sosu pomidorowego( według gustu- ja używam Dolmio),
  • cebula
  • 8 dużych pieczarek
  • 0.5kg sera żółtego( według gustu- ja używam salami)
  • 2 szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 4 łyżek mąki pszennej
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatałowa
  • vegeta, pieprz, sól czosnkowa
  • płaty do lassagni okło 500gr

Sposób przygotowania:

Lassagnia
Masło roztapiamy w rondelku dolewamy mleko i gotujemy przyprawiamy gałką muszkatałową (3 łyżeczki i pieprzem).Dodajemy pomalu mąkę i mieszamy tak by sos beszamelowy zgęstniał a nie było grudek.Sos ma być konsystencji rzadkiego budyniu, jeśli jest zbyt gesty dolewamy mleka jeśli za rzadki dosypujemy mąki.Odstawiamy do wystygnięcia. Cebule drobno kroimy podsmażamy z odrobiną masła na rumiany kolor na dużej patelni, dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki.Smażymy razem.Dodajemy mięso mielone, zioła prowansalskie, sól czosnkową.dusimy.W międzyczasie na blaszke do lazagni dajemy 4-5 łyżek sosu beszamelowego i układamy pierwszą warstwę płatów, polewamy rownież wierzch płatów sosem tak by rozmiękły.Ścieramy żółty ser na grubych oczkach tarki.ściągamy mięso z ognia.Nakładamy na płaty mięso mielone, posypujemy częścią żółtego sera,układamy kolejna warstwę płatów,polewamy sosem beszamelowym i tak na przemian.Na koniec układamy płaty na wierzch i posypujemy serem żółtym.Pieczemy w piekarniku 180 stopni okło 30-40minut az wierzch bedzie rumiany.