Sposób przygotowania:
Lassagnia
Masło roztapiamy w rondelku dolewamy mleko i gotujemy przyprawiamy gałką muszkatałową (3 łyżeczki i pieprzem).Dodajemy pomalu mąkę i mieszamy tak by sos beszamelowy zgęstniał a nie było grudek.Sos ma być konsystencji rzadkiego budyniu, jeśli jest zbyt gesty dolewamy mleka jeśli za rzadki dosypujemy mąki.Odstawiamy do wystygnięcia. Cebule drobno kroimy podsmażamy z odrobiną masła na rumiany kolor na dużej patelni, dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki.Smażymy razem.Dodajemy mięso mielone, zioła prowansalskie, sól czosnkową.dusimy.W międzyczasie na blaszke do lazagni dajemy 4-5 łyżek sosu beszamelowego i układamy pierwszą warstwę płatów, polewamy rownież wierzch płatów sosem tak by rozmiękły.Ścieramy żółty ser na grubych oczkach tarki.ściągamy mięso z ognia.Nakładamy na płaty mięso mielone, posypujemy częścią żółtego sera,układamy kolejna warstwę płatów,polewamy sosem beszamelowym i tak na przemian.Na koniec układamy płaty na wierzch i posypujemy serem żółtym.Pieczemy w piekarniku 180 stopni okło 30-40minut az wierzch bedzie rumiany.
jadzia