Sposób przygotowania:
Lasagne z łososiem pod beszamelemETAP 1:
Łososia natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut, następnie usmażyć na patelni,
ETAP 2:
Cukinię umyć, nie obierać pokroić na cienkie plasterki.Ułożyć cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym.
Szpinak poddusić aby zmiękł, na masełku i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
ETAP 3:
Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia. Na pasterki cukinii wylać trochę sosu.
ETAP 4:
Ułożyć płaty suchego makaronu bez gotowania do lasagne, połowę szpinaku i łososia przykryć cukinią oraz sosem, czynność powtórzyć, warzywa zalać resztą sosu, posypać startym serem, na wierzchu rozłożyć pomidorki koktajlowe, zapiekać całość przez 25 minut w temp 190*c.
Smacznego!
SylaUla