SUPERPRZEPIS

Lasagne z łososiem pod beszamelem

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Lasagne z łososiem pod beszamelem

Pyszne danie makaronowe z łososiem, zapieczone pod porowym beszamelem, doskonałe zamiast dwudaniowego obiadu-smaczne i sycące.

Składniki:

Lasagne z łososiem pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z łososiem pod beszamelem

ETAP 1:

Lasagne z łososiem pod beszamelem
łososia obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu

Łososia natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut, następnie usmażyć na patelni,

ETAP 2:

Lasagne z łososiem pod beszamelem
cukinię pokroić na cienkie plasterki, ułożyć warstwę w naczyniu

Cukinię umyć, nie obierać pokroić na cienkie plasterki.Ułożyć cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym.

Szpinak poddusić aby zmiękł, na masełku i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

ETAP 3:

Lasagne z łososiem pod beszamelem
Zrobić sos beszamelowy, wylać warstwę na cukinię.

Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia. Na pasterki cukinii wylać trochę sosu.

ETAP 4:

Lasagne z łososiem pod beszamelem
zapiekanka przed pieczeniem, życzę smacznego!

Ułożyć płaty suchego makaronu bez gotowania do lasagne, połowę szpinaku i łososia przykryć cukinią oraz sosem, czynność powtórzyć, warzywa zalać resztą sosu, posypać startym serem, na wierzchu rozłożyć pomidorki koktajlowe, zapiekać całość przez 25 minut w temp 190*c.

Smacznego!