kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Lazania gołąbkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu. W formie zapiekanki przekładanej kapustą pekińską. Polecam na obiad.

Lazania gołąbkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lazania gołąbkowa

 

  • 6 małych liści kapusty pekińskiej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 10 dag selera
  • pół średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Lazania gołąbkowa
Liście kapusty sparzamy krótko w gorącej wodzie ( około 2 minut). Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Seler trzemy na tarce.
Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę i czosnek, jajko, seler, bułkę tartą, jogurt naturalny, sól i pieprz i wyrabiamy masę.
Formę do zapiekania smarujemy np. masłem i układamy po kolei liście kapusty, masę mięsną, liście kapusty, masę mięsną, liście kapusty, masę mięsną.
Zapiekamy w temp.180 stopni przez 1 godzinę.
Lazania gołąbkowa
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę,
Lazania gołąbkowa
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Lazania gołąbkowa
Wszystkie składniki na mięsną masę wyrabiamy.