Sposób przygotowania:
lazania palce lizać
Paprykę , seler i marchew oczyścić, po czym pokroic w kostkę. Cebulę i czosnek obrac i posiekać.. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, dodać słodką paprykę, oregano i bazylię i smażyć razem około 2 minuty, następnie dodać mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor na brązowy, dodać pomidory wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzm i cukrem i dusic razem około pół godziny. Mozarelle pokroić na plastry. Żaroodporne naczynie nasmarowaćoliwą. W garnku zagotować wodę, dodać makaron i wyjąć go po 2 minutach (chyba że na opisie przyrządzani ajest inaczej). Plastry makaronu osączyć i ułożyc w żaroodpornym naczyniu obok siebie aby przykrywały dno naczynia, na makaron nałożyc porcje sosu miesnego a na tej warstwie mozarellę, oprószyc parmezanem i przykryć drugą warstwą makaronu, następnie sosu, nastepnie jeszcze jedną warstwę makaronu i sosu i przykryć jeszcze jedną warstwą makaronu. Śmietanę wymieszać z reszta parmezanu i wylac na lazanię. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki, ułożyc na wierzchu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z sałatką z rukoli.