Sposób przygotowania:
Lazania po bolońsku
Boczek kroimy, cebulę i czosnek siekamy, marchewkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Boczek smażymy na oliwie na złoto, dodając oregano. Dodajemy warzywa, smażymy 7 min, mieszając. Dodajemy mięso, pomidory z puszki, mieszamy. Obie puste puszki napełniamy wodą i wlewamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 45 min, mieszając. Do sosu dodajemy 1/4 parmezanu i kilka listków bazylii. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy warstwami: płaty lazanii, sos boloński, śmietanę, aż do wyczerpania składników (na wierzchu ma być sos). Wierzch posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180*C.