Sposób przygotowania:
Lazania z baklazanem
Baklazana pokroj w plastry wzdluz ( nie sole i nie czekam az puszcza wode),kazdy plaster przypiekaj na patelni z obu stron bez tluszczu!!! Nastepnie przygotuj pomidory ,pokroj w cwiartki ,wrzuc na patelnie z olejem poddus ,potem zmniejsz ogien dodaj posiekany czosnek ,pozostaw na odniu okolo 5 mnin posol,popieprz.Zagotuj wode na lazanie ,wkladaj do wody osolonej po 2,3 platy bo inaczej moga sie posklejac i tak kilka razy.
Dno naczynia wyluz platami lazani,podlej odrobina bulionu,na lazanie wyloz baklazany delikatnie je posol,na nie wyloz sos z pomidorow,na to zetrzyj ser zolty czy tez mozzarele.Powtorz czynnosc az do wykonczenia skladnikow.Na sama gore daj tylko ser i ewentualnie pomidory,podlej bulionem.Zapiekaj w piekarniku okolo 50 min w temp. 190 st.
Dno naczynia wyluz platami lazani,podlej odrobina bulionu,na lazanie wyloz baklazany delikatnie je posol,na nie wyloz sos z pomidorow,na to zetrzyj ser zolty czy tez mozzarele.Powtorz czynnosc az do wykonczenia skladnikow.Na sama gore daj tylko ser i ewentualnie pomidory,podlej bulionem.Zapiekaj w piekarniku okolo 50 min w temp. 190 st.