Sposób przygotowania:
Lazania z mięsem z kurczaka
Płatki lazanii obgotwać 3 minuty w osolonej wodzie. Mięso drobno pokroić i podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i wymiesać, nie rumieniąc. Wlać połowę mleka i mieszać aż sos zgęstnieje. Wlać resztę mleka i gotować aż sos będzie gęsty. Sos zdjąć z ognia. Formę wysmarować olejem i układać warstwę płatków, wlać trochę sosu, na to ułożyć połowę mięsa, polać połową soku pomidorowego, znów ułożyć płaty i dodać trochę sosu. Włożyć resztę mięsa, polać pozostałym sokiem i przykryć resztą płatków. Całość polać obficie beszamelem. Posypać tartym serem. Wszystko piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.