Sposób przygotowania:
Lazania z mięsem mielonym i kukurydząETAP 1:
Płaty makaronu do lazanii obgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu makaronu. Można też użyć makaronu który nie wymaga wcześniejszego gotowania.
Obgotowany makaron wyjąć na półmiski żeby się nie posklejał. Mięso zmielić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić ją i dodać zmielone mięso. Smażyć mieszając co jakiś czas aż mięso straci surowość. Przecisnąć do mięsa czosnek, doprawić przyprawami i wymieszać. Dodać 3/4 przecieru pomidorowego i wymieszać. Dodać kukurydzę konserwową.
Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wsypać do farszu. Ponownie wymieszać i zestawić z ognia. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę makaronu, na to dać połowę farszu, przykryć drugą warstwą makaronu i ułożyć resztę farszu.
Ułożyć trzecią warstwę makaronu. Resztę przecieru pomidorowego rozprowadzić w ok. 0,5 szkl. przegotowanej wody i doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sosem posmarować wierzch lazanii i posypać resztą sera.
Lazanię wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.