Sposób przygotowania:
Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustąprzygotowanie farszu
Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól i cukier do smaku i gotować 5 minut. Bób przełożyć do miski z zimną wodą i ostudzić. Zimny bób obrać z łupinek.
przygotowanie farszu cd
Kapustę dość grubo pokroić razem z zewnętrznymi, ciemnymi liśćmi. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, ugotować i odcedzić.
przygotowanie farszu cd
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie farszu cd
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie farszu cd
Do miski włożyć kapustę, bób, pieczarki z cebulą i ser. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem, cukrem czosnkiem granulowanym i wymieszać.
przygotowanie naleśników
Mąkę przesiać przez sitko. Do misy miksera wlać mleko i wodę. Dodać jajka, olej, cukier,sól i zmiksować.
Do mieszanki dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki a gdyby było za gęste trochę wody.
Patelnię do naleśników rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki. Głęboki talerz odwrócić do góry dnem i układać na nim usmażone naleśniki.
Ciepłe naleśniki przykryć czystą, bawełnianą ściereczką. Naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwały przy zwijaniu.
przygotowanie naleśników cd
Naleśniki rozłożyć na stole . Na naleśnikach rozłożyć farsz.
przygotowanie naleśników cd
Naleśniki zwinąć jak gołąbki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki od razu podawać. Smacznego!
gusia1000