eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam naleśniki z farszem. Do farszu dodałam ugotowany bób, młodą kapustę i przesmażone z cebulą pieczarki.

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

Składniki:

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

naleśniki

farsz

  • 500 g bobu
  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 200 g sera żółtego np. edamski

dodatki

Sposób przygotowania:

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

przygotowanie farszu

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą
Ugotowany i ostudzony bób obrać z łupinek.

Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól i cukier do smaku i gotować 5 minut. Bób przełożyć do miski z zimną wodą i ostudzić. Zimny bób obrać z łupinek.

przygotowanie farszu cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą
Dość grubo pokrojoną kapustę ugotować i odcedzić.

Kapustę dość grubo pokroić razem z zewnętrznymi, ciemnymi liśćmi. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, ugotować i odcedzić.

przygotowanie farszu cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą
Pieczarki i cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć żółty ser.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie farszu cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

Do miski włożyć kapustę, bób, pieczarki z cebulą i ser. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem, cukrem czosnkiem granulowanym i wymieszać.

przygotowanie naleśników

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

Mąkę przesiać przez sitko. Do misy miksera wlać mleko i wodę. Dodać jajka, olej, cukier,sól i zmiksować.

Do mieszanki dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki a gdyby było za gęste trochę wody.

Patelnię do naleśników rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki. Głęboki talerz odwrócić do góry dnem i układać na nim usmażone naleśniki.

Ciepłe naleśniki przykryć czystą, bawełnianą ściereczką. Naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwały przy zwijaniu.

przygotowanie naleśników cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

Naleśniki rozłożyć na stole . Na naleśnikach rozłożyć farsz.

przygotowanie naleśników cd

Naleśniki Eli z bobem i młodą kapustą

Naleśniki zwinąć jak gołąbki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki od razu podawać. Smacznego!