Sposób przygotowania:
Ekspresowa lazania z Łowiczem
Masło rozpuszczamy na patelni lub w garnku z grubym dnem, mieszamy z mąką i dolewamy mleko. Gotujemy do uzyskania sosu o konsystencji śmietany (sos powinien być w miarę rzadki, bo w nim ma się "ugotować" makaron). Jeśli są grudki, przecieramy sos przez sito (aby uniknąć grudek, mleko dolewamy powoli i intensywnie mieszamy aż do zagotowania), doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy kilka łyżek sosu beszamelowego, układamy warstwę makaronu, na nim ponownie rozprowadzamy sos beszamelowy i wylewamy sos boloński Łowicz, przykrywamy warstwą makaronu, który ponownie pokrywamy sosem beszamelowym. Na sos wykładamy równomiernie masę szpinakową, którą przykrywamy płatami makaronu. Całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 30 minut w temp. 180 st. C, sprawdzając widelcem, czy makaron jest już miękki, ale nie rozgotowany.
evita0007
Natala1210
andzia67
aczp