Sposób przygotowania:
Lazanie z włoską mieszanką warzyw
Warzywa bez rozmrażania wrzuć na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy. Przesmaż je, podlej odrobiną wody, oprósz solą i duś pod przykryciem do chwili , aż będą al dente. Wyjmij je na miseczkę.Płyn zlej do kubeczka powinno go być około 50 ml. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj mięso wołowe i przesmaż je krótko. Gdy lekko się przysmaży podlej je winem i duś do chwili, aż alkohol odparuje. Dodaj przecier pomidorowy,płyn z duszenia warzyw, bazylię, sól i pieprz do smaku. Duś mięso jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Przygotuj jasny sos. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Przesmaż do chwili aż zacznie lekko się złocić po czym od razu dolewaj mleko energicznie mieszając. Sos powinien być gładki i gęsty jak kwaśna śmietana. Naczynie do zapiekania lazanii wysmaruj masłem sklarowanym. Sprawdź czy twoje lazanie wymagają wcześniejszego podgotowania. Jeśli nie, układaj je od razu do zapiekania. Zacznij od warstwy białego sosu. Przekładaj sosy naprzemiennie z płatami makaronu posypując je serem i warzywami. Odrobinę warzyw pozostaw do dekoracji. Górę zapiekanki powinna być warstwa białego sosu, którą obficie posyp serem. Udekoruj ją warzywami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekaj wg wskazówek podanych na opakowaniu makaronu (zwykle 30-40 minut). Przed końcem zapiekania włącz grzałkę górną lub termoobieg by na górze powstała chrupiąca, rumiana skorupka. Przed podaniem odczekaj około 10 minut.