Sposób przygotowania:
Łazanki z leśną nutą
Grzyby namoczyć i ugotować.
Po ugotowaniu odcedzić i posiekać.
Kapustę ugotować w wodzie bez przykrywania pokrywką.
Po ugotowaniu odcedzić, dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody i również pokroić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i wodę.
Drewnianą łyżką lekko przemieszać, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić dość ciasto ( powinno być nie za miękkie i nie za twarde ).
Kroć ciasto na kawałki, rozwałkowywać wałkiem do ciasta cienkie placki i układać na płóciennych ścierkach lub obrusie rozłożonym np. na stole do lekkiego przesuszenia.
W międzyczasie cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę.
Na dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć, dodać grzyby i cebulę i dalej smażyć aż cebulką się zeszkli.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju.
Każdy placek oprószyć mąką, pokroić na paski i następnie pod skosem na romby.
Tak pokrojone łazanki wrzucić do dotującej się wody, pomieszać drewnianą łyżką i od momentu wypłynięcia gotować około 2-3 minuty w zależności od tego jak grube były placki.
Do dużego garnka wrzucić usmażone składniki, dodać kapustę, sól, pieprz i paprykę i wymieszać.
Makaron odcedzić i dodać do garnka, delikatnie wszystko wymieszać.
Po około pięciu minutach spróbować czy ewentualnie nie trzeba jeszcze doprawić.
Po ugotowaniu odcedzić i posiekać.
Kapustę ugotować w wodzie bez przykrywania pokrywką.
Po ugotowaniu odcedzić, dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody i również pokroić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i wodę.
Drewnianą łyżką lekko przemieszać, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić dość ciasto ( powinno być nie za miękkie i nie za twarde ).
Kroć ciasto na kawałki, rozwałkowywać wałkiem do ciasta cienkie placki i układać na płóciennych ścierkach lub obrusie rozłożonym np. na stole do lekkiego przesuszenia.
W międzyczasie cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę.
Na dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć, dodać grzyby i cebulę i dalej smażyć aż cebulką się zeszkli.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju.
Każdy placek oprószyć mąką, pokroić na paski i następnie pod skosem na romby.
Tak pokrojone łazanki wrzucić do dotującej się wody, pomieszać drewnianą łyżką i od momentu wypłynięcia gotować około 2-3 minuty w zależności od tego jak grube były placki.
Do dużego garnka wrzucić usmażone składniki, dodać kapustę, sól, pieprz i paprykę i wymieszać.
Makaron odcedzić i dodać do garnka, delikatnie wszystko wymieszać.
Po około pięciu minutach spróbować czy ewentualnie nie trzeba jeszcze doprawić.