Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Łazanki z Młodą Kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Łazanki  z  Młodą  Kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łazanki z Młodą Kapustą

 

  • 1 kg mięsa mielonego ( mieszane )
  • 1 duża główka kapusty ( świeża biała )
  • 250 g płaskiego makaronu ( makaron typu / łazanki / )
  • 1 kg. pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g boczeku wędzonego ( porcjowany )
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka margaryny
  • trochę octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sos sojowy
  • papryka słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z Młodą Kapustą
► Kapustę drobno pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie / odcedzić /. ► Cebulę pokroić w drobną kostkę i podzielić na dwie części / wiekszą część zachować na później /. W patelni na margarynie podsmażyć boczek i w nim zeszklić mniejszą część cebuli, dodać do kapusty przyprawić octem, cukrem, solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /. ► Mięso podsmażyć na margarynie doprawić solą, pieprzem i paprykami / wymieszać, odstawic /. ► Drugą zachowaną część cebuli zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż powstała woda odparuje doprawić solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /. ► Makaron ( łazanki ) ugotować al´ dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu / odcedzić i przelać zimną wodą /. ► Kapustę, mięso, pieczarki i makaron z sobą połączyć i / starannie wymieszać / jak trzeba to jeszcze doprawić przyprawami. Ja dodatkowo doprawiłem sosem sojowym ( jak kto lubi ).
Łazanki  z  Młodą  Kapustą
Tak prezentuje się gotowe danie - można jeść - życzę smacznego.
Łazanki  z  Młodą  Kapustą
Starałem się danie przygotować w miarę szybko żeby makaron nie wystygł.
Łazanki  z  Młodą  Kapustą
Podstawowe składniki potrzebne do powstania tego smacznego dania.