SUPERPRZEPIS

Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo Więcej zdjęć (5)

Można powiedzieć, że mamy cały świat na talerzu, bo węgierskie leczo z dodatkiem hiszpańskiej chorizo ugotowane w mojej, polskiej kuchni.

Składniki:

Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo

 

  • kolorowe papryki - 3 szt.
  • kiełbasa chorizo - 150 g
  • cebula - 2 szt.
  • pomidory - 5 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku – do smaku
  • świeży majeranek /same listki/ - do smaku
  • sól – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Do rondla przełóż pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i podsmażaj z obu stron na średnim ogniu. Następnie kiełbasę przełóż na talerz, a na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obie papryki w proszku i wymieszaj. Dodaj wcześniej pokrojone papryki i mieszając smaż 4-5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i zagotuj. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować, muszą być lekko chrupiące. Włóż do rondla z warzywami wcześniej podsmażoną kiełbasę, listki świeżego majeranku i wymieszaj. Najlepiej smakuje podane z domowym chlebem razowym.
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Do rondla przełóż pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i podsmażaj z obu stron.
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę.
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Włóż do rondla z warzywami wcześniej podsmażoną kiełbasę.