Sposób przygotowania:
Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Do rondla przełóż pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i podsmażaj z obu stron na średnim ogniu. Następnie kiełbasę przełóż na talerz, a na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obie papryki w proszku i wymieszaj. Dodaj wcześniej pokrojone papryki i mieszając smaż 4-5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i zagotuj. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować, muszą być lekko chrupiące. Włóż do rondla z warzywami wcześniej podsmażoną kiełbasę, listki świeżego majeranku i wymieszaj. Najlepiej smakuje podane z domowym chlebem razowym.