zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Paprykowa potrawka z chorizo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

ktoś powie, że to leczo ale tradycyjne leczo ma inny skład

Paprykowa potrawka z chorizo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paprykowa potrawka z chorizo

 

  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryka biała
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory ( gruntowe )
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
  • 170 g chorizo
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok ( może być ostra papryka )
  • 1/2 szk wody
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Paprykowa potrawka z chorizo
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. cebulę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć i pokroić w sporą kostkę. Chorizo pokroić w plasterki a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo opłukać. W dużym garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć ją a następnie wrzucić pokrojone papryki i nadal smażyć od czasu do czasu mieszając. Po chwili podlać wodą, dodać chorizo i natkę i wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory i czosnek. i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i fasolę, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać na gorąco.
Paprykowa potrawka z chorizo
wszystkie składniki podsmażyć i potem dusić pod przykryciem