Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Leczo z cukinią i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna węgierska potrawa - może służyć jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielne danie.

Leczo z cukinią i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią i kiełbasą

 

  • ok. 15 dag słoniny (może być wędzona)
  • ok. 5 dag wędzonego boczku
  • ok. 1 kg papryki
  • ok. 1 kg pomidorów
  • średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • ok. 30 dag naczosnkowanej, swojskiej kiełbasy

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i kiełbasą
Danie prawie wegetariańskie - prawie, bo przyrządzane głównie na bazie słoniny. W moim przypadku również z dodatkiem kiełbasy. Moje leczo nie jest również klasyczne, bo nie zawiera pora i czosnku, ale, gwarantuję, smakuje naprawdę po węgiersku! Słoninę i boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na odrobinie smalcu. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy cebula się zeszkli - dodaj obrane i pokrojone w ósemki papryki. Podgotuj chwilę, następnie dodaj obrane ze skóry pomidory. Kiedy już się częściowo rozgotują - dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Gotuj jeszcze ok. 20 - 30 minut,aż potrawa nieco zgęstnieje. Podawaj z pieczywem, posypane natką.
Leczo z cukinią i kiełbasą
Nie ma lecza bez słoniny - tu w towarzystwie wędzonego boczku
Leczo z cukinią i kiełbasą
Do wytopionej słoniny dodaj cebulę i kiełbasę.
Leczo z cukinią i kiełbasą
Następny, chyba najważniejszy składnik - papryka.
Leczo z cukinią i kiełbasą
Składnik nieoczywisty, ale poprawiający smak - cukinia.