Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Bakłażan faszerowany po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolor fioletowy w kuchni kojarzy mi się z bakłażanem, a bakłażan - z grecką musaką. Właśnie to danie zainspirowało mnie do przygotowania faszerowanych bakłażanów w greckim stylu. Bakłażany zostały zapieczone pod beszamelem.

Bakłażan faszerowany po grecku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażan faszerowany po grecku

 

Na sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany po grecku

ETAP 1:

Bakłażan faszerowany po grecku
Aby bakłażany łatwiej było wydrążyć, podpiekamy je wcześniej w piekarniku

Umyte bakłażany kroimy na połówki jak na zdjęciu. Aby łatwo było je wydrążyć, bakłażany pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Następnie bakłażany wydrążamy, a wydrążony miąższ kroimy w kostkę - wykorzystamy go do farszu. Łódeczki bakłażanów oprószamy odrobiną soli i oregano.

ETAP 2:

Bakłażan faszerowany po grecku
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i warzyw

W czasie pieczenia bakłażanów przygotowujemy farsz.
Cebulę, paprykę, cukinię i oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, smażymy razem, dodajemy pieprz, sól (dajemy małą ilość soli - mamy na uwadze, że dodamy jeszcze słony ser) i oregano. Następnie dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty.

ETAP 3:

Bakłażan faszerowany po grecku
Do farszu dodajemy też ser sałatkowy typu greckiego

Ser kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na połówki.
Ser dodajemy do farszu, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Bakłażan faszerowany po grecku
Przygotowujemy sos beszamelowy

Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, na maśle podsmażamy mąkę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy mleko, a następnie żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ubijając sos trzepaczką.

ETAP 5:

Bakłażan faszerowany po grecku
Bakłażany wypełniamy farszem, polewamy sosem, posypujemy suszoną natką

Bakłażany wypełniamy farszem, na wierzch układamy połówki oliwek, całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy suszoną natką pietruszki. Pieczemy przez ok. 40 minut w 190 st. C.