Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany po greckuETAP 1:
Umyte bakłażany kroimy na połówki jak na zdjęciu. Aby łatwo było je wydrążyć, bakłażany pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Następnie bakłażany wydrążamy, a wydrążony miąższ kroimy w kostkę - wykorzystamy go do farszu. Łódeczki bakłażanów oprószamy odrobiną soli i oregano.
ETAP 2:
W czasie pieczenia bakłażanów przygotowujemy farsz.
Cebulę, paprykę, cukinię i oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, smażymy razem, dodajemy pieprz, sól (dajemy małą ilość soli - mamy na uwadze, że dodamy jeszcze słony ser) i oregano. Następnie dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty.
ETAP 3:
Ser kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na połówki.
Ser dodajemy do farszu, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 4:
Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, na maśle podsmażamy mąkę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy mleko, a następnie żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ubijając sos trzepaczką.
ETAP 5:
Bakłażany wypełniamy farszem, na wierzch układamy połówki oliwek, całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy suszoną natką pietruszki. Pieczemy przez ok. 40 minut w 190 st. C.