Sposób przygotowania:
Leczo z grejpfrutem
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby można dodać trochę innego tłuszczu. Cebulę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie (LEKKO!) przyrumieniona i miękka, całość przekładamy do garnka, podlewamy połową szklanki wody, stawiamy na małym ogniu,m przykrywamy pokrywką. Do garnka dodajemy: pokrojone w kostkę pomidory oraz czerwoną paprykę, a także równiez pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i pokrojoną w cieniutkie plastry marchewkę. Pieczarki kroimy wedle uznania, podsmazamy na patelni, przekładamy do garnka. Następie kroimy w kostkę kiełbasę, podsmazamy - do garnka. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, kilka kulek jałowca i ziela ang. oraz łyżkę ostrej papryki, łyżkę słodkiej, małą łyżeczkę czosnku granulowanego, sól wg uznania. Całość dusimy na małym ogniu 20 minut. Grejpfruty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z potrawą, dodajemy łyżeczkę cukru. Podlewamy szklanką wody, mieszamy, dusimy kolejne 20 minut,po czym dodajemy przecier pomidorowy (ja dodałam 3 łyżki). 2 łyzki mąki pszennej rozrabiamy z wodą, dodajemy w łyżki śmietany 10%, mieszamy i wlewamy do garnka z potrawą. Dusimy ok 10 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Po spróbowaniu doprawiamy wg swojego gustu słodką i ostrą papryką, majerankiem albo po prostu solą i pieprzem.