Sposób przygotowania:
Mieszane leczo z bobemEtap 1:
Bób ugotować z dodatkiem cukru i soli przez 10 minut. Odcedzić, obrać z łupin.
Etap 2:
Cukinię obrać, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, cebulę w kostkę, a czosnek drobno pokroić.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę.
Etap 3:
Kolejno dodać cukinię i zalać wodą, tak aby płyn przykrył warzywa.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dusić pod przykryciem.
Etap 4:
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i obrany bób. Podawać np. z pieczywem.
Jagodowa
Magdalena88