SUPERPRZEPIS

Mieszane leczo z bobem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Mieszane leczo z bobem Więcej zdjęć (2)

Nazwałam mieszane, bo przyrządziłam je z papryki, cukinii i bobu. Jeśli lubicie to warzywo zapraszam do spróbowania.

Składniki:

Mieszane leczo z bobem

 

Sposób przygotowania:

Mieszane leczo z bobem

Etap 1:

Mieszane leczo z bobem
Ugotować bób, odcedzić i obrać ze skórki.

Bób ugotować z dodatkiem cukru i soli przez 10 minut. Odcedzić, obrać z łupin.

Etap 2:

Mieszane leczo z bobem
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę.

Cukinię obrać, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, cebulę w kostkę, a czosnek drobno pokroić.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę.

Etap 3:

Mieszane leczo z bobem
Dodać cukinię, zalać wodą i przyprawić do smaku.

Kolejno dodać cukinię i zalać wodą, tak aby płyn przykrył warzywa.

Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dusić pod przykryciem.

Etap 4:

Mieszane leczo z bobem
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i obrany bób.

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i obrany bób. Podawać np. z pieczywem.


Tagi:

danie warzywa