Sposób przygotowania:
Leczo z parówkami i makaronem spagetti
Parówki (lub inną kiełbaskę) obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki czyścimy i kroimy w słupki, paprykę obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne i kroimy ogórka w plasterki. Cukinię obieramy i kroimy na ćwiartki, potem na plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i parówki. Przesmażamy. Por kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, Dodajemy do parówek. Po ok 5 min dodajemy pieczarki i listek laurowy. Przesmażamy odparowując wodę z pieczarek. Dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Dusimy ok 5 min i dodajemy cukinię i ogórki. Przykrywamy i dusimy ok 15 min na wolnym ogniu. Dodajemy ok 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku. Jeśli leczo jest rzadkie, odparowujemy nadmiar soków. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy na koniec do lecza. Natkę można zastąpić tymiankiem Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
monikaT83
Editha
Ja też dałam eksperymentalnie, ale fajnie się sprawdził. ;)