mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Legumina limonkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki deser o zabawnie zielonym kolorze i orzeźwiającym smaku

Legumina limonkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Legumina limonkowa

 

Sposób przygotowania:

Legumina limonkowa
Limonki sparzyć, zetrzeć z nich skórkę, a sok wycisnąć.Mleko gotować przez chwilę ze skórką (startą) i wanilią. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Później mleko przecedzić przez sitko i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na białawą masę, wlewać po trochu sok z limonek,nie przerywając ucierania.Przygotować łaźnię wodną.Ustawić miskę na garnku z gorącą wodą,wsypać mąkę,ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy.Miskę zestawić z garnka,cieniutkim strumieniem wlewać gorące mleko, ponownie ustawić na parze i mieszać aż krem zgęstnieje. Deser przelać do foremek (do zapiekania).wystudzić.Oprószyć cukrem pudrem i zapiekać pod grillem piekarnika 10-15 minut. Ozdobić limonkami i podawać na gorąco.
Legumina limonkowa
starta skórka ze sparzonych limonek i wyciśnięty sok
Legumina limonkowa
miska z utartymi żółtkami,ustawiona na garnku z gorącą wodą.
Legumina limonkowa
zapieczony deser a w środku gęsta ale puszysta konsystencja