olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Lekka kasza jęczmienna po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dietetyczna i bardzo zdrowa kasza jęczmienna z dodatkiem warzyw z patelni oraz duuużej ilości przypraw :) bardzo często ją robię :)

Lekka kasza jęczmienna po chińsku

Składniki:

Lekka kasza jęczmienna po chińsku

 

  • na ok. 2 porcję:
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej z suszonymi warzywami (może być też bez warzyw)
  • majeranek(suszony)
  • bazylia (suszona)
  • pieprz
  • sos sojowy/maggi
  • tymianek(także suszony)
  • 0,5 opakowania mieszanki chińskiej
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Lekka kasza jęczmienna po chińsku
Kaszę jęczmienną przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu (na mojej kaszy brzmi on tak: torebkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 15 minut pod przykryciem, aż zmięknie- ja akurat pierwsze 5 minut gotuję pod przykryciem, a potem przez te 10 pilnuję, aby woda nie wypłynęła). Mieszankę chińską wrzucić na natłuszczoną olejem patelnię i smażyć, aż zmiękną i będą gotowe do spożycia. Ugotowaną kaszę i warzywa wyłożyć na talerz. Kaszę polać sosem sojowym/maggi, posypać bazylią, pieprzem. Warzywa posypać wszystkimi przyprawami wg uznania.